СЪДИЛИЩА УВАЖИХА ИСКОВЕ НА КПКОНПИ ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО ЗА 1.3 МЛН. ЛВ.

СЪДИЛИЩА УВАЖИХА ИСКОВЕ НА КПКОНПИ ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО ЗА 1.3 МЛН. ЛВ.

Окръжен съд – Бургас постанови решение, с което е уважен иск на КПКОНПИ на стойност 97 600 лв. В полза на държавата се отнемат: апартамент в гр. Бургас, дворно място и 3 поземлени имота в селища в Бургаска област, 2 товарни и 13 леки автомобила (марки „Мерцедес“, БМВ, „Фолксваген“, „Рено“, „Форд“, „Фиат“, „Опел“). Исковата молба е срещу Ал. Х., след привличането му в качеството му обвиняем от прокуратурата за това, че е държал акцизни стоки без бандерол – цигари. В хода на производството Х. е починал, а обезпеченото от съда имущество, което се явява и предмет на отнемане, е преминало по закон в неговите наследници.

С решение на Окръжен съд – Благоевград се отнема незаконно придобито имущество в размер на 1 264 178.83 лв. Искът на КПКОНПИ е уважен изцяло и в полза на държавата е отнето имущество от Руслан Иванов и Жулиета Димитрова от гр. Петрич – суми по сметки, суми по пазарна стойност на лек автомобил БМВ и от продажба на недвижим имот, както и парични средства от продажба на златни бижута, други благородни метали и монети.

Проверката на КПКОНПИ за доходите на Руслан Иванов е започнала след обвинителен акт от прокуратурата за данъчни престъпления - неплащане данъчни задължения в особено големи размери. Установени са значителни несъответствия в доходите на Иванов и Димитрова - като свързано с него лице, за което са предоставени доказателства пред съда. Няма открит законен източник на доходите от продажба на злато и благородни метали, нито е представено доказателство, че те са наследствени. Руслан Иванов не е упражнявал друга дейност по трудово правоотношение и няма регистрация като собственик или съдружник в търговско дружество, едноличен търговец или земеделски производител. За Жулиета Димитрова също не е установено наличие на трудово правоотношение и така източник на законни доходи.

Съдебните решения на ОС – Бургас и ОС – Благоевград са влезли в сила.