ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КПКОНПИ ДО ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И МЕЖДУНАРОДНИ ПАРТНЬОРИ

ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КПКОНПИ ДО ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И МЕЖДУНАРОДНИ ПАРТНЬОРИ

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров изпрати писмо до председателя на Европейската комисия, до еврокомисари и длъжности лица в ЕК, както и до посолствата на Германия, Франция, Нидерландия, Великобритания и САЩ. Писмото е изпратено също до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и до ръководните органи на ГРЕКО (Група на държавите срещу корупцията) към Съвета на Европа, на Мрежата на органите за превенция на корупцията (NCPA), на Мрежата за почтеност и Мрежата за сигнализиране на нередности, както и до всички сродни институции, с които Комисията има сключени Споразумения за сътрудничество (Италия, Франция, Хърватска, Литва, Черна гора, Сърбия и др.).

В писмото са представени опитите за ревизиране на действащото у нас законодателство, свързано с отнемане на незаконно придобито имущество, от избирането на 45-тото Народно събрание, до сега. Те са свързани с първия законопроект, внесен на 16 април 2021 г. от Христо Иванов, Атанас Славов и Атанас Атанасов, предвиждащ спиране на всички дела и проверки, отмяна на наложените обезпечения и ликвидиране на възможността за взаимодействие на Комисията с прокуратурата. Представени са и идеите на управляващата коалиция в действащото 47-мо Народно събрание за промени в ЗПКОНПИ. В писмото председателят на КПКОНПИ акцентира на декларираното намерение от страна на ПП „Продължаваме промяната“ и коалиция „Демократична България“ „бъдещата Агенция да има разследващи правомощия, с възможност да прилага специални разузнавателни средства, В същото време в парламента от същите политически сили се внася Законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който се предвижда ликвидиране на специализираните съд и прокуратура. Необяснимо е закриването на органи на съдебната власт, специализирани в противодействието на корупцията с довода на управляващите, че са „бухалка“ и в същото време – създаването на нов орган, който на практика дублира не само техните правомощия, но и тези на прокуратурата изобщо, с изключение на внасянето на обвинителни актове. По отношение на отнемането на незаконно придобитото имущество, министърът на правосъдието Надежда Йорданова декларира необходимост от промени, които да приведат българското законодателство „в съответствие с това на ЕС“ и да позволят „ревизиране“ на предявените искове пред съдилищата. Съответствието на ЗПКОНПИ с европейското законодателство е потвърдено в две поредни решения на Съда на ЕС в Люксембург /С-234/2019 и С-319/2019/ , а зад намерението за „ревизирането“ на съдебните производства прозират същите цели, като тези от законопроекта на „Демократична България“ от 16 април 2021 г.“

Представени са резултатите от дейността на КПКОНПИ, както и положителните оценки в двата поредни доклада на ЕК относно върховенството на закона.

Пълният текст на писмото: тук

Официално писмо.doc