П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Днес сутринта група граждани, водени от Георги Георгиев, лидер на ГД „БОЕЦ“, блокираха за около час служебния вход на сградата на КПКОНПИ на пл. „Св. Неделя“ в столицата. По този повод, като и по повод отправените искания за влизане в тази сграда на протестиращите и за подаване на оставки, с твърдения, че десетки техни сигнали за корупция са останали „без отговор“, Комисията изразява следната позиция:

Блокадата на сградата е извършена в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите, по начина, по който такива действия бяха предприети досега по отношение на Министерство на правосъдието и на Централната избирателна комисия. Ръководството на КПКОНПИ уважава правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не може да приеме ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места. Протестните действия повлияха на нормалната работа и на друга институция с достъп през блокирания вход – Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което също се помещава на пл. „Св. Неделя“ № 6. Извършената незабавна проверка в дирекция „Противодействие на корупцията“ показва, че от началото на годината там са постъпили два сигнала за корупция за лица, заемащи висши публични длъжности, подадени от ГД „БОЕЦ“. По единия се осъществяват съответни оперативни действия, а по другия проверката е прекратена, тъй като от посочения подател /ГД „БОЕЦ“/ категорично са отрекли авторството на сигнала. Прием на г-н Георги Георгиев от председателя на КПКОНПИ е отказан не само поради правилата за достъп до сградата и осъществената незаконна блокада на входа й. Основната причина, поради която какъвто и диалог с този гражданин е недопустим, е видна от публикуваните по-долу фотографии, които са публично достъпни в интернет пространството.

КПКОНПИ изразява благодарност на служителите на МВР, които не допуснаха нарушения на обществения ред пред сградата днес. Уважение заслужава и трудът на хигиенистите, работещи в Комисията, на чиито труд се дължи почистването на фасадата от хвърляните по време на протеста хранителни продукти.