КПКОНПИ УСТАНОВИ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ЗА ДИРЕКТОРА НА РЗИ-СТАРА ЗАГОРА

КПКОНПИ УСТАНОВИ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ЗА ДИРЕКТОРА НА РЗИ-СТАРА ЗАГОРА

На редовно заседание, проведено на 1 юли 2020 г., Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решение за установяване на конфликт на интереси по отношение на д-р Златина Нанева – директор на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора.

Производството срещу нея е започнало по сигнал, в който се твърди, че съпругът й е собственик на хоспис („Хоспис – ЗН“ ЕООД), а успоредно с това, в качеството си на длъжностно лице, тя е и началник на служителите на РЗИ – Стара Загора, които извършват контрол на дейността на хосписа и на негови конкурентни обекти. на територията на гр. Стара Загора.

Служебните задължения на Нанева се изразяват в ръководство, организация, контрол, координация и отчет на изпълнението от служителите в инспекцията. Тя ежегодно със своя заповед възлага проверки на обекти, подлежащи на държавен здравен контрол. Сред тези обекти е и хосписът, чийто едноличен собственик и управител е нейният съпруг.

От събраните в хода на производството доказателства е установено безспорно, че всички проверки на „Хоспис – ЗН“ се извършват от пряко подчинени на нея служители., които не са установили нарушения в периода 2017 – 2019 г. По отношение на конкурентен хоспис при извършени проверки са давани предписания за отстраняване на констатирани нередности.

Установено е, че в периода 2017-2019 година, Златина Нанева е притежавала възможности за упражняване на влияние върху всички служители в ръководената от нея здравна инспекция. Тези възможности са използвани в частен интерес на свързаното с нея лице – нейният съпруг, като в резултат е реализирана нематериална облага, изразяваща се в помощ за работа на хосписа и избягване на санкции.

         С решение на КПКОНПИ, на д-р Нанева е наложена глоба в размер на 10 000 лв.

 

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решението подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицето, посочено по-горе /Златина Нанева/ приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила.