КПКОНПИ ИЗПРАТИ НА ПРОКУРАТУРАТА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКАТА НА „ДКК“ ЕАД

КПКОНПИ ИЗПРАТИ НА ПРОКУРАТУРАТА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКАТА НА „ДКК“ ЕАД

С решение на КПКОНПИ материалите от проверката по отношение на действията на изпълнителния директор на„Държавна консолидационна компания“ ЕАД са изпратени на Софийска градска прокуратура в рамките на оперативното взаимодействие между двете институции.

Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ е изискала документи от Съвета на директорите на „ДКК“ ЕАД и от Министерството на икономиката.

Снети са обяснения от бившите членове на Съвета на директорите - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния директор Ваня Караганева, както и от служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

Проверката е започнала след прессъобщение на интернет-страницата на „ДКК“ ЕАД от 29 ноември 2021 г. на Съвета на директорите на дружеството, в което се твърди за извършени противозаконни действия, „които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата“. Допълнително е получено и постановление на прокурор от СГП, с което на Дирекция „Противодействие на корупцията“ се възлагат определени задачи.

Материалите са изпратени на прокуратурата с оглед преценка на данни за извършени престъпления.