ПОСТАНОВЕНИ СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ ПО ИСКОВЕ НА КПКОНПИ ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО В РАЗМЕР НА НАД 1 МЛН. ЛВ.

ПОСТАНОВЕНИ СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ ПО ИСКОВЕ НА КПКОНПИ ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО В РАЗМЕР НА НАД 1 МЛН. ЛВ.

В периода м. ноември 2020 – м. януари 2021 г. Върховният касационен съд и окръжни съдилища в страната са постановили решения по предявени от  КПКОНПИ искови молби за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество в размер на 1 220 873.02 лв.

С решение на ВКС окончателно е потвърдено отнемане на сумата от 317 113. 66 лв. от Иван Велев и свързани с него лица. В отнетото в полза на държавата имущество се включват апартамент в гр. Бургас (202.54 кв.м.), недвижим имот в с. Лозарево, обл. Бургас (1 280 кв. м.) – отреден за газостанция, 7 моторни превозни средства, сума в щатски долари, както и златни накити. Проверката на КПКОНПИ е започнала след постъпило уведомление от прокуратурата за това, че Иван Велев е осъден в Кралство Нидерландия на 4 години лишаване от свобода за търговия с хора, наказуема експлоатация за проституция и участие в криминална организация.

ВКС частично е потвърдил и решение по иск на Комисията срещу Неделчо Здравчев и свързани с него лица. В полза на държавата окончателно се отнемат два недвижими имота в гр. Каблешково, общ. Поморие (с площ от  890 кв. м. и 2460 кв. м. на обща стойност 62 602 лв.), както и сума в размер на 112 167.32 лв. от продажба на недвижими имоти и притежавани дружествени дялове. Здравчев е с обвинение от прокуратурата за това, че е извършвал банкови сделки - отпускане на заеми с лихви, без разрешение за тази дейност, от което са ощетени 18 лица.

Изцяло е уважен иск на КПКОНПИ пред първоинстанционен съд – Окръжен съд – Хасково, по дело срещу Ангел Атанасов. От него е отнето имущество в полза на държавата в размер на 622 557.04 лв. , в което се включват недвижим имот в с. Лисово, общ. Свиленград и суми по банкови сметки. Присъдени са и съдебните разноски. Проверката срещу Атанасов е започнала след повдигнато обвинение от прокуратурата за това, че през 2016 г. е превел през границата с Република Турция 37 лица, граждани на Ирак, без разрешение от надлежните органи на властта.

Два иска на КПКОНПИ са уважени от Окръжен съд – Монтана. Едната искова молба е срещу Цветомира Алексиева и свързани с нея лица, сред които и съпругът й - чужденец. Отнето в полза на държавата е имущество на обща стойност 87 363 лв., в което се включват и четири автомобила – два от тях марка „Мерцедес“, „Алфа Ромео“ и „Фиат“. Отнет е и магазин в гр. Лом. Проверката е започнала след обвинение от прокуратурата за това, че в периода 2015 – 2017 г. Алексиева е участвала в организирана престъпна група за превеждане на хора през границата, без надлежно разрешение за това. С решението на първоинстанционния съд тя е осъдена да заплати и разноските по делото.

Уважена е и исковата молба на КПКОНПИ срещу Илия Димитров и свързани с него лица. С решението на съда се отнема сумата от 19 050 лв. и урегулиран поземлен имот в с. Владимирово, обл. Монтана. Проверките на Комисията срещу Димитров са започнали след повдигнато обвинение от прокуратурата срещу него за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на наркотици. В хода на проверката е установено значително несъответствие в доходите на Димитров и свързаните с него лица.

Решенията на ОС - Хасково и ОС – Монтана не са окончателни и подлежат на обжалване.