Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за БНР - 02.12.2015

Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за БНР - 02.12.2015

До февруари Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество трябва да внесе в съда иска за отнемането на имуществото на банкера Цветан Василев, обяви в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" по Българското национално радио председателят на комисията Пламен Георгиев. Той гарантира, че образуваното производство по случая ще бъде внесено в законовите срокове:


Огромен екип е ангажиран, даваме си ясна сметка, че такъв случай е абсолютен прецедент не само в дейността на комисията, а изобщо в цяла Европа. Един-единствен случай имаха италианските колеги, те бяха наложили по-големи обезпечителни мерки от нас в един случай, който касае дейността на мафията, но те касаят много лица. Така, за едно лице да се наложат такива обезпечителни мерки е абсолютен прецедент.

Ние можем да гарантираме, че нашето производство ще приключи в законовите срокове. От там, нататък ще се увеличат ответниците. На гражданския съд може да му отнеме години.
 
Пламен Георгиев съобщи още, че комисията е внесла в съда иска за отнемане на имущество и срещу бившия зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров.  

За господин Бисеров вече производството е внесено в съда. Цената на иска е 1 980 000 лева, като реално обезпеченото имущество е на по-ниска стойност. Господин Бисеров сътрудничеше и част от нещата, които той подаде пред нас, бяха уважени.

Пламен Георгиев  напомни, че производствата за отнемане на незаконно придобито имущество не зависят от изхода на наказателните дела срещу проверяваните лица. 

Дори и те да бъдат оправдани по повдигнатите им обвинения, е напълно възможно да се стигне до отнемане на имуществото им, ако се окаже, че то няма законен произход, каза Пламен Георгиев.