Интервю на Иво Иванов, заместник-председател на КОНПИ, за вестник ''24 часа'' - 01.04.2013 г.

Интервю на Иво Иванов, заместник-председател на КОНПИ, за вестник ''24 часа'' - 01.04.2013 г.

ИМА 10 МЛН. ЛВ. БЛОКИРАНИ ПО "ОКТОПОДА" 

 

-  Г-н Иванов, защо се бавят делата за отнемане на незаконно имущество?

-  Една от причините е заради продължителния период от внасянето на иска до насрочването на делото. Процедурата по уведомяването на другата страна и до физическото насрочване на производството отнема време. Голяма е натовареността и на софийските съдилища - СГС и СОС, което води до насрочване на делата в период между 6 и 8 месеца. Средно на първа инстанция минават около 5 заседания, преди да се постанови решение. От 2012 г. са образувани нови състави, което в последно време определено задвижва по-бързо процедурите.

- Какво е вашето обяснение, защо за района на София от 2006 г. досега вече 7 години няма нито стотинка конфискувано имущество на софийски бандит с влязла в сила присъда?

- Имаме две дела, които са спечелени на втора инстанция, и едно производство, по което решението е влязло в сила, но комисията е загубила делото.

- От заведените искове по т.нар. знакови дела, наблюдавани и от ЕС, какви суми сте запорирали и какви искове ще внесете?

- Там, където е установено придобиване на имущество, за което не могат да бъдат доказани доходи, е образувано производство и са наложени обезпечителни мерки. Имуществото е с най-разностранен характер - от автомобили и други превозни средства през вили, къщи, хотели, магазини, дялове от търговски дружества, акции, облигации, и разбира се, наличностите по банкови сметки.
Исковете са под условие, тоест това са запорирани имущества, които ще бъдат взети само ако лицата бъдат осъдени и присъдите им влязат в сила.
На цялата група, която е подсъдима по т.нар. дело ''Октопод'' мотивираното искане на комисията е на стойност около 10 млн. лева. А на подсъдимия като организатор на тази група Алексей Петров е около 3 млн. лева. Сред знаковите случаи са и исковете за отнемане срещу Ангел Христов и Пламен Галев за 4 250 000 лв., внесени през август м.г.

- Буксува ли това дело заради факта, че Братя Галеви избягаха и в момента се издирват по света?

- Причината да буксува делото бе липсата на време на постоянните представители на ответниците да се запознаят с материалите. Проблемът беше, че ответниците не могат да бъдат призовани. Но той се разреши, бяха назначени служебни адвокати и чрез тях става призоваването, така производството може да продължи.
Делото е насрочено за май. Искам да спомена, че по него работата на колегите е изключително професионално свършена, защото случаят бе много труден за доказване. Част от имуществото се притежава през офшорни фирми на Сейшелските острови и трябваше да се докаже връзката на лицата. В крайна сметка съдът ще прецени дали правилно сме доказали връзката на лицата със съответните фирми.

- Кое е последното дело за отнемане на престъпно имущество, което комисията ви е спечелила в съда?

- Последното ни дело, по което на първа инстанция съдът постанови решение в полза на държавата, тоест за отнемане, е за над 5 млн. лева. То е срещу Иван Солаков, осъден за участие в организирана престъпна група и за незаконен хазарт.

- Златомир Иванов-Баретата също бе осъден като тартор на наркобанда на първа инстанция, при него какъв е запорът и какъв иск за отнемане на имущество ще внесете?

- В този случай също искът не е много голям. Резултатите от проверката показват, че доходите и имотите му са от законния му бизнес. Ние при проверката сме установили разминаване под 100 хил. лева. В този случай лицето се е разпоредило с имуществото си, преди да му бъде повдигнато обвинението.

- Тоест, въпреки че той е осъден като организатор и шеф на наркобанда в продължение на години, от което сигурно е спечелил немалко пари, ако има и легална дейност, не може да ги конфискувате?

- Така е. Това, което сме внесли като обезпечителни мерки, се базира на това, което комисията е успяла да докаже.

- Това значи, че дори и осъден за престъпление, ако определен човек има доход и от легален бизнес, може да си спаси имущество?

- Присъдата невинаги води до незаконно придобиване на имущество.

- Ще се улесни ли работата ви с промяната на закона за отнемане на незаконно имущество?

- Надяваме се, че производството ще стане по-бързо. Причината е, че по новия закон нашите искове не зависят от движението на наказателното дело и влизането в сила на присъда. Смятаме, че решенията на съда ще излизат по-бързо. Надяваме се с новия закон отнемането на незаконно имущество да започне наистина да се случва, защото към настоящия момент дори и да сме установили нещо по стария закон то няма как да се случи ако лицето бъде оправдано или наказателното производство бъде прекратено на някакво основание.

 

БЛАГА ГЕОРГИЕВА