КПКОНПИ ОБРАЗУВА ПРОИЗВОДСТВО ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ЗА КМЕТА НА ОБЩИНА РАКИТОВО

КПКОНПИ ОБРАЗУВА ПРОИЗВОДСТВО ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ЗА КМЕТА НА ОБЩИНА РАКИТОВО

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово. То е образувано по репортаж на Нова телевизия от 15 ноември 2020 („Как се изсича общинска гора“), както и по постъпил сигнал.

В сигнала се твърди, че фирмите „Кос хол 1“ ЕООД и „Пейчинов Лес“ ЕООД, са свързани, и са в схема за усвояване на средства, като възложител е кмета на Община Ракитово – Костадин Холянов. Едноличен собственик на капитала и управител на „Кос хол 1“ ЕООД е Георги Холянов, син на кмета на общината, а на „Пейчинов Лес“ ЕООД едноличен собственик и управител е Петър Петров, който до 2018 г. е бил работник в „Кос хол 1“ ЕООД.

Твърди се, че дейностите и финансовите взаимоотношения между „Пейчинов Лес“ ЕООД и Община Ракитово се изразяват в усвояване на строителна дървесина от общинска горска територия, доставка на товарен специализиран автомобил за сметосъбиране, и участие в европейски проект като стратегически партньор на Община Ракитово. Сочи се също, че общинска горска територия изцяло се експлоатира и дейностите се контролират от семейството на кмета на община Ракитово, както и че цялата добита дървесина, става собственост на подставена фирма на сина на кмета.

Община Ракитово участва по проект „Социална икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани марки за подобряване на достъпа до образование“ като се посочва, че партньор на общината е фирма „Пейчинов Лес“ ЕООД.

Твърди се, че кметът на Община Ракитово - Костадин Холянов, облагодетелства сина си Георги чрез подставената му фирма „Пейчинов Лес“ ЕООД, като умишлено злоупотребява с власт, за да набави имотна и парична облага за сина си.

Предвид изложените твърдения, срещу Костадин Холянов е образувано производство за конфликт на интереси в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност. Срещу него е започнала и проверка съобразно правомощията на КПКОНПИ по глава Девета от закона - „Противодействие на корупцията“.

На 30 юли 2020 г. с Решение на КПКОНПИ е установен конфликт на интереси на кмета на Община Ракитово Костадин Холянов. Наложена му е глоба в размер на 10 000 лв. и е отнета сумата от 37 157 лв. – материална облага, реализирана от неговия син Щерян Холянов. Решението на КПКОНПИ се обжалва от страна на кмета на Община Ракитово и заседанието на Административен съд – Пазарджик е насрочено.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицето, посочено по-горе (Костадин Холянов), конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медиен репортаж и в сигнал, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.