Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за БНР - 03.07.2014

Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за БНР - 03.07.2014

Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд обяви в тълкувателно решение, прието без нито едно особено мнение, че конфискация на престъпно придобито имущество може да бъде допусната само при условие, че бъде доказано наличието на пряка или поне косвена връзка между престъпната дейност и придобиването на имуществото. Макар да засяга отменения вече Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, в очакването на решението бяха спрени десетки дела, които се гледаха по стария ред на Закона. Може ли да стане това решение причина Комисията за гражданска конфискация да загуби милиони левове, за които има съмнения, че са получени от престъпна дейност. Пламен Георгиев, председател на Комисията за гражданска конфискация, беше категоричен, че това решение няма да доведе до пречки пред Комисията.

Решението е израз на практиката, която вече се е трупала. Съдът винаги е търсил причинна връзка между извършеното престъпление и имуществото, което е придобито. Ние направихме работна група и изводът беше, че делата, които комисията е загубила, е защото не сме успели да докажем причинна връзка между извършеното престъпление и имуществото, което е придобито от престъпна дейност. Това не означава, че не бива да проверяваме 25-годишния период назад, както беше по отменения закон. Съдът изрично в това тълкователно решение казва, че на отнемане подлежи имуществото, което е придобито преди доказаната престъпна деятелност, ако от обстоятелствата по делото може да се обоснове предположение за наличие на някаква връзка. Това беше за нас най-важното, че съдът го каза в прав текст. Обтекаемо е понятието, но то няма как да бъде друго. Случай със случай не си прилича.

След това решение ще бъдат размразени дела на Комисията.

22 дела са тези, които са по стария закон и които бяха спрени пред ВКС. Те бяха повече, но преди няколко месеца имаше друго решение. При положение, че Комисията е взела решение и внесла един иск в съда, това говори за нашето убеждение, че по тези дела има достатъчно доказателства и имуществото следва да бъде отнето. Оптимистичната прогноза е до няколко месеца да започнат да излизат решения.

За новия закон, по който работи комисията, Георгиев каза:

Имаме 7 производства по новия закон, по които сме обезпечили имущество. Имаме и доста други производства, изпратени до централата на Комисията. Но това, което мога да кажа, е, че се оказа, че българинът е един доста богат човек. По новия закон говорим за несъответствия до четвърт милион. Бях силно изненадан от броя на производствата. Четвърт милион с абсолютно недоказан произход е огромна сума, а се оказва, че има доста такива случаи. Според мен сумата е прекалено висока. Отново стои въпросът за промяна и намаляване на тази граница. Но не съм привърженик на постоянна промяна в законите. Тези производства ми се иска да минат на три инстанции, защото и съдът ще констатира някои пропуски в закона и едва тогава ще може да се направи една промяна в закона изцяло.

Попитан дали да очакваме новини по важните казуси, свързани със знакови имена като Христо Бисеров, братя Галеви, Богомил Манчев, Георгиев отговори:

От тези случаи само този с братя Галеви е в съда, другите няма как да ги коментираме, защото нашата работа е секретна. Напредваме много, до месеци по част от тези случаи ще има резултати.

За делото за длъжностно присвояване, по което на първа инстанция бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше оправдан, Георгиев посочи, че за комисията няма значение това оправдаване.

По новия закон няма значение, дори делото да бъде прекратено, пред нас този случай е на производство, защото философията на гражданската конфискация е, че тя е насочена срещу имуществото. Този случай е много напреднал, той ще е един от първите случи, които ще приключим в най-скоро време.

 

Източник: БНР, програма "Хоризонт"