АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИЛИЩА СЕ ПРОИЗНЕСОХА ПО ЖАЛБИ СРЕЩУ РЕШЕНИЯ НА КПКОНПИ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИЛИЩА СЕ ПРОИЗНЕСОХА ПО ЖАЛБИ СРЕЩУ РЕШЕНИЯ НА КПКОНПИ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

В периода декември 2019 г. – септември 2020 г. Върховният административен съд и административни съдилища в страната се произнесоха по решения на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с които е установен конфликт на интереси за лица, заемащи висши публични длъжности.

Сред влезлите в сила съдебни решения на ВАС конфликт на интереси е потвърден при общински съветник, директор на горско стопанство, кмет на община, директор на дирекция в СЕМ. Отменено е решение на Комисията по отношение на директор на „Банков надзор“ в БНБ.

За общинския съветник от Хасково Лилия Консулова съдът е приел изводите на КПКОНПИ, че като длъжностно лице тя е участвала при определяне на секретар на комисия за провеждане на конкурс за управител на здравно заведение - ДКЦ и по този начин е гласувала за самата себе си, определяйки и възнаграждението си. Вторият потвърден конфликт на интереси за нея е, че е била и член на конкурсна комисия за управител на ДКЦ, в който като кандидат се е явило свързано с нея лице. Вместо да си направи самоотвод, Консулова е участвала във всички етапи на провеждане на конкурса и е оповестила частен интерес едва след класирането на участниците.

Директорът на Държавно горско стопанство Върбица – Хълми Амза, е с установен конфликт на интереси за това, че е сключил договори и е издал позволителни за сеч на своя племенник, както и че не се е самоотвел от извършване на контролна дейност спрямо родственика си. И Административен съд – Шумен, и ВАС потвърждават аргументите на КПКОНПИ, че договорите са сключени в частен интерес, който дава възможност на търговското дружество на племенника на Амза да получава плащания от бюджета на държавното горско стопанство, чийто директор е бил самият Амза.

Кметът на Община Септември Марин Рачев, е издал заповед за промяна на устройствен статут на имот. Промяната е била с цел реализиране на инвестиционни намерения, а едноличен собственик на капитала на инвестиционното дружество е била майката на кмета. Макар че по-късно Рачев е отменил заповедта си, съдът приема, че към момента на издаването й той е бил в конфликт на интереси и потвърждава решението на КПКОНПИ.

Като директор на Дирекция „Специализирана администрация – надзор, лицензии, регистрационни и правни режими“ в СЕМ Виржиния Панайотова – Савова е обобщила и представила доклад за извършен мониторинг на отразяване на събития от медия, в която програмен директор е бил съпругът й. Съдът е потвърдил решението на Комисията за установяване на конфликт на интереси, като е приел, че тя е действала в частен интерес.

ВАС е отменил решение за установяване на конфликт на интереси по отношение на Нели Кордовска - главен директор на управление „Банков надзор“ и изпълняващ правомощията на подуправител на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“. КПКОНПИ е приела, че Кордовска е използвала информация в свой частен интерес, получена при изпълнение на правомощията й по служба, и е изтеглила свои депозити от КТБ АД. Съдът е постановил, че фактът на засилено теглене на депозити е бил „публично известен“ и че множество лица, незаемащи публична длъжност и неразполагащи със „служебна информация“ са извършили също това действие.

Лица, заемащи висши публични длъжности, с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси, са обжалвали решенията на Комисията пред административните съдилища. Сред делата, които очакват окончателен съдебен акт, са:

- решение на КПКОНПИ срещу Александър Манолев, който в качеството си на заместник-министър на икономиката и член на УС на ДФ „Земеделие“ е упражнил влияние и не е упражнил контрол за наблюдение по осъществен проект по европейска програма „Жилищна сграда – къща за гости“ в гр. Сандански, който проект е реализиран от свързано с него лице – търговец. Решението на Комисията е потвърдено от Административен съд – София град и понастоящем делото се разглежда във ВАС по жалба на Манолев;

 - решение на КПКОНПИ срещу Стоян Беширов, който в качеството си на кмет на Община Неделино, е упражнил правомощия в частен интерес на свързано с него лице. Беширов е изготвил и внесъл докладна записка в Общинския съвет, в която е предложил да се опростят задълженията на фирма, управлявана от съпругата му. Решението на Комисията е потвърдено от Административен съд – Смолян и понастоящем делото се разглежда във ВАС по жалба на Беширов;

- решение на КПКОНПИ срещу Петьо Иванов, който в качеството си на изпълнителен директор на БЕХ, е гласувал за избирането си за член на Съвета на директорите на „Булгаргаз“, като е сключил договори със себе си и в двете си длъжностни качества, а също и че през 2018 г. е гласувал приемане на годишния финансов отчет, както и отчета за изпълнение на бизнес-програмата на „Булгаргаз“ ЕАД. Решението на Комисията е потвърдено от Административен съд – Хасково и понастоящем делото се разглежда във ВАС по жалба на Иванов;

 - решение на КПКОНПИ срещу Анна Демирева, която в качеството си на главен архитект на Община Балчик, в един ден е одобрила и издала разрешение за строеж за инвестиционен проект „Сезонна жилищна сграда с магазини“ в частен интерес на свързани с нея лица – съпруга й и дъщеря й. Решението на Комисията е потвърдено от Административен съд – Добрич и понастоящем делото се разглежда във ВАС по жалба на Демирева.

 - решение на КПКОНПИ срещу Ваньо Костин, който в качеството си на кмет на Община Чупрене, е сключил договор за покупко-продажба на недвижим имот – частно общинска собственост с дружество, управлявано от свързано с него лице (жената, с която е живеел във фактическо съжителство). Решението на Комисията е потвърдено от Административен съд – Видин и понастоящем делото се разглежда във ВАС по жалба на Костин.

Предмет на разглеждане от административни съдилища в страната са и други дела, образувани по жалби на лица, спрямо които Комисията е установила конфликт на интереси /кметове на общини – Ракитово, Стражица, Козлодуй, Тервел, Костенец и др., главен архитект в Община Шабла, началник на РДНСК Бургас и др./.